mundhygiejne

Gode råd til mundhygiejne

Det er noget vi har hørt hele barndommen igennem: ”Husk at børste dine tænder!” Og selvom det nogle gange virker trivielt og overflødigt, er der rent faktisk enormt god grund til at følge disse visdomsord. Og dette er sandt helt indtil man skal have gebis. Man vokser nemlig ikke fra vigtigheden af god tandhygiejne. Det er tværtimod mindst ligeså vigtigt, at du bruger mindst to minutter, to gange om dagen – og dette er blot på børstningen. Selv de travle karrieremennesker er ikke hævede over at smide tandbørste rundt i hovedet et par gange om dagen. Det ser jo trods alt ikke specielt professionelt ud med gule tænder. Dårlig ånde er endnu en uheldig konsekvens at huller i tænderne og dårlig mundhygiejne. ”Husk at børste dine tænder!” er altså stadig ord, der er værd at leve efter. Hvis der er ét god råd at tage med fra barndommen, så lad det være dette.

Lyt til tandlægens råd

Dette siger muligvis sig selv, men lyt grundigt til din tandlæge. Og hvad er endnu vigtigere, er naturligvis rent faktisk at tage af sted til tandlægen. Alt for mange voksne mennesker undlader at tage til tandlægen af diverse årsager. Heriblandt høres der oftest at folk enten ikke har tid, eller ikke ’føler at de har huller’. Men dette er blot dårlige undskyldninger. For der findes ikke nogen god grund til ikke at tage til tandlægen. Jo længere du udskyder tandlægen, jo besværligere og dyrere ender det med at blive i sidste ende. Det er ikke altid at man selv kan mærke hvorvidt man har huller i tænderne eller ej. Og alle har tid til at tage en eftermiddag fri hver anden eller fjerde måned, for at få undersøgt om alt er som det skal være.

blog-om-tand-pleje

Gør dit fremtidige selv en tjeneste

Børst dine tænder to gange om dagen. Brug tandtråd én gang om dagen. Mundskyld kan også være at foretrække for nogle, men kan absolut ikke erstatte tandtråden. Og muligvis vigtigst af alle rådene: få besøgt din tandlæge. Det sidste råd kan ikke understreges nok. Hvorvidt man har dårlige tænder, er simpelthen ikke noget man selv er i stand til at undersøge. Hvis disse råd overholdes, er der ikke nogen grund til at frygte alderdommens gebis. Behold dine tænder, i deres hvide tilstand, så længe som overhovedet muligt. Husk på, at det udelukkende er for din egen skyld.